Mamy różne jej rodzaje. Najbardziej popularna jest klasyczna, żółta fasolka szparagowa.
TIP1.: Kupując żółta fasolka szparagowa obejrzyj ją i sprawdź czy nie jest zbyt duża i pogrubiona i czy łyko nie odznacza się za bardzo. Są to symptomy tego że jest przerośnięta, więc będzie mniej smaczna.
Najlepiej znamy ją w postaci gotowanej (z odciętymi wcześniej końcami) pod kołderką z bułki tartej. Proste, ale należy pamiętać o 3 niezbędnych składnikach dodawanych do gotującej się wody:
TIP2.: Pamiętaj by do gotującej się wody dodać szczyptę cukru, 2 szczypty soli i szczyptę kwasku cytrynowego. Wtedy fasolka będzie jędrna i smaczna.
TIP3.: Gdy przygotowujesz bułkę tartą w garnuszku lub na patelni rozpuść masło i dopiero dodawaj bułkę, a potem poczekaj aż zacznie bulgotać i lekko przyciemni się jej kolor. Odwrotna kolejność sprawia, że bułka się przypala, a takie przypalenie ma bardzo dużo związków rakotwórczych!!!
TIP4.: Bułka najlepiej smakuje gdy przygotowuje się ją na bazie masła, ale "na ubogo" widziałam i miałam okazję spróbować bułki na oleju roślinnym. Zdecydowanie mniej smaczna i o bardzo specyficznej konsystencji, nie polecam, ale w razie "w" jest to też alternatywa.
A teraz czas na alternatywne podejście do fasolki szparagowej
Ciekawie wyglądający sposób na fasolkę. Jeśli nie przeszkadzają Ci końcówki nie musisz ich obcinać. Cytrynę kroimy na plastry i napychamy w nie porcję fasolki uważając by się nie rozerwały. Gotujemy tak samo jak klasyczną w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, ale nie sypiemy już kwasku, bo cytryna zrobi swoje.
Kolejny popularny gatunek to fasolka mamucia. Jest też żółta, ale większa i bardziej płaska. Przy niej istotne:
TIP5.: żeby przed gotowaniem małym nożem ściągnąć łyko z boków, bo ma je prawie zawsze, a bez niego jest o wiele smaczniejsza.
TIP6.: Gdy nie ma bułki świat się nie zawala, fasolka świetnie smakuje z samym masełkiem.
Moim ulubionym gatunkiem jest fasolka zielona. Rośnie ona większa, masywniejsza i dłuższa.
TIP7.: Gotuję ją tak samo jak zwykłą, ale obowiązkowo pod przykryciem, bo przeważnie jest tak długa, że wystaje ponad wodę w garnku.
TIP8.: Gdy nie masz kwasku zastąp go plasterkiem cytryny, oprócz tego że spełni swoje zadanie bardzo ładnie wygląda, a kwas jest naturalny. Pamiętaj o wyszorowaniu skórki!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz