Translate

wtorek, 18 września 2012

Dietetyczny mięso nadziewane - schab z morelami


DIETETYCZNY SCHAB Z MORELAMI



Składniki:
kawałek schabu
morele suszone
przyprawy
  pieprz mielony
  papryka słodka mielona
  kurkuma
  bazylia
  majeranek
1/4 szklanki soku jabłkowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180st.C
Schab myjemy i osuszamy. Ostrym nożem wycinamy w nim podłużny otwór przez całą długość, ale ostrożnie by nie rozciąć mięsa z drugiej strony. Ustawiamy mięso na całej ściance i poszerzamy otwór tak  by z łatwością obsypać wnętrze pieprzem, papryką i kurkumą. Wciskamy do otworu morelki tak by cały się wypełnił. Obsypujemy schab z każdej strony pieprzem, papryką i kurkumą, a następnie po wierzchu i po bokach jeszcze majerankiem i bazylią.
Wkładamy mięso w rękaw do pieczenia, kładziemy na przykrywce naczynia żaroodpornego i zapinamy folię z jednej strony. Wlewamy do folii sok jabłkowy i zapinamy drugą stronę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę o ok 10-15st. Pieczemy ok 1h-1,5h w zależności od wielkości i grubości naszego schabu. Lepiej potrzymać trochę dłużej w ciut niższej temperaturze niż wyjąć zbyt wcześnie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz