Translate

czwartek, 27 września 2012

Francuski przysmak - zupa krem z cebuli

Wreszcie przyszedł czas by zgodnie z obietnicą wstawić pierwszą potrawę inspirowaną zdjęciem-zagadką z posta ZAGADKA KULINARNA

oto i ona:
ZUPA-KREM Z CEBULI NA ROSOLE DOMOWYM

Składniki:
1kg cebuli
1 por
wywar
przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa
koperek i orzechy do smaku i dekoracji
gęsta śmietana

Rozpocząć należy od przygotowania wywaru Można iść na łatwiznę i posłużyć się kostką rosołową, ale lepiej oczywiście postawić na o wiele smaczniejszy i zdrowszy rosół. Podpowiedź jak go zrobić znajdziecie tutaj: rosół domowy, czyli w krainie klasyki
Dla mnie zupa cebulowa jest idealną zupą tak zwanego "drugiego dnia" gdy wywar przeszedł smakiem przypraw, a po nocy w lodówce można było zebrać nadmiar tłuszczu :)
Najtrudniejsze zadanie przy zupie cebulowej mamy na początku pracy - trzeba pokroić cebulę w kostkę. Oczy pieką jak diabli ;) Kroimy też pora i wszystko wrzucamy do garnka na 2-3łyżek oleju. Przesmażamy do miękkości.


Dolewamy wywar tak by przykrywał cebulę i miksujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy doś sporą ilość pieprzu i nieco mniej gałki muszkatołowej. Mieszamy.
Zupę najlepiej podawać nie bardzo gorącą, bo konsystencja kremu sprawia, że łatwo się poparzyć. Do misek nakładamy po łyżce śmietany, posypujemy koperkiem i rozdrobnionymi orzechami, które świetnie podkreślają smak. A z czym Ty lubisz podawać zupę cebulową? Ma ktoś jakieś ulubione dodatki, bez których sobie jej nie wyobraża? :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz