
PIECZONE BANANY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ, RUMEM I NUTĄ IMBIRU
Składniki (2porcje):
dwa średniej wielkości banany
gorzka czekolada (1 duża kostka na porcję)
dwa kieliszki rumu
imbir świeży lub przyprawa w proszku
świeże owoce np maliny do dekoracji/ konfitura z malin
Banany opiekamy (!!! w skórkach) w piekarniku, w opcji grill, z obu stron, tak by zrobiły się całkiem czarne na wierzchu.

Wyjmujemy z pieca i wykładamy na talerzyki. Ostrożnie rozcinamy skórkę na całej długości i wyjmujemy banana ze środka. Robimy w nim lekkie nacięcie wzdłuż i ostrożnie posypujemy je odrobiną imbiru startego na tarce lub oprószamy przyprawą. Rozdrobnionymi kostkami czekolady delikatnie nabijamy banana.
Do dekoracji i do smaku użyłam dość płynnej konfitury z malin, ale można użyć np. świeżych owoców. Banana polewamy rumem, podpalamy i czym prędzej wnosimy na stół. Wszystkie produkty należy mieć przygotowane, bo banany szybko stygną podczas przygotowywania, a najlepsze są ciepłe.
Zapewniam was, że ten deser zrobi wrażenie i rozgrzeje atmosferę :)
A o afrodyzjakach możecie poczytać np tutaj:
http://www.sekretyzdrowia.com/index.php/afrodyzjaki-z-naszej-kuchni/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz