Mięsa pieczone w całości zawsze wspaniale prezentują się na
obiadowym stole. Dziś zaproponuję wam sposób na przyrządzenie bardzo soczystego
i aromatycznego kurczaka w całości.
Faszerowany kurczak pieczony z cytrynową nutą
cały kurczak
olej
papryka słodka
cury
bazylia, majeranek, szczypta czosnku,
¼ cytryny
Farsz:
cebula
orzechy włoskie
fistaszki
2 plastry cytryny
garść posiekanego koperku
pieprz
gałka muszkatołowa
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Kurczaka dokładnie myjemy i doskubujemy, usuwamy nadmiar
tłuszczu, który zwykle gromadzi się w okolicach kupra. Mięso osuszamy.
Żeby zrobić farsz potrzebujemy obranych i sparzonych
orzechów, więc warto pomyśleć o tym wcześniej, bo łupanie dość długo trwa.
Cebulę kroimy na pół, połówkę wzdłuż na pół, a następnie w plasterki.
TIP: Orzechy siekamy po sparzeniu, bo są wtedy bardziej
miękkie i nie rozpryskują się po całej kuchni.
Każdy plaster cytryny kroimy na 4części. Wszystkie składniki
wsypujemy do miski, dodajemy koperek i sowicie pieprzymy. Przyprawiamy szczyptą
soli i gałki muszkatołowej a na koniec skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie
mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220stopni, termoobieg.
Kurczaka nadziewamy farszem i zapinamy otwór szpilkami do
mięsa, ew zszywamy.
Mięso trzeba jeszcze przyprawić z zewnątrz. Smarujemy brytfannę
w której będziemy piec i wkładamy doń kurczaka, smarujemy nadmiarem oleju z
brytfanny. Teraz przygotowujemy mieszankę przypraw i posypujemy kurczaka
dokładnie z każdej strony. Na koniec skrapiamy cytryną.
Smacznego!
A oto rozwiązanie zagadki:
zdjęcie powyżej przedstawiało składniki niezbędne do stworzenia farszu do kurczaka w tym przepisie :) Ponieważ nie było zbyt wiele propozycji spróbuję zmierzyć się z obiema kulinarnymi propozycjami ;) a korale z chęcią zrobię Aniu z Tobą jak mnie odwiedzisz w Krakowie ;P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz