Translate

niedziela, 2 września 2012

Faszerowany kurczak pieczony z cytrynową nutą + rozwiązanie ZAGADKI


Mięsa pieczone w całości zawsze wspaniale prezentują się na obiadowym stole. Dziś zaproponuję wam sposób na przyrządzenie bardzo soczystego i aromatycznego kurczaka w całości.


Faszerowany kurczak pieczony z cytrynową nutą

Składniki:

cały kurczak
olej
papryka słodka
cury
bazylia, majeranek, szczypta czosnku,
¼ cytryny

Farsz:
cebula
orzechy włoskie
fistaszki
2 plastry cytryny
garść posiekanego koperku
pieprz
gałka muszkatołowa
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek


Kurczaka dokładnie myjemy i doskubujemy, usuwamy nadmiar tłuszczu, który zwykle gromadzi się w okolicach kupra. Mięso osuszamy.

Żeby zrobić farsz potrzebujemy obranych i sparzonych orzechów, więc warto pomyśleć o tym wcześniej, bo łupanie dość długo trwa. Cebulę kroimy na pół, połówkę wzdłuż na pół, a następnie w plasterki.

 
TIP: Orzechy siekamy po sparzeniu, bo są wtedy bardziej miękkie i nie rozpryskują się po całej kuchni.
Każdy plaster cytryny kroimy na 4części. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy koperek i sowicie pieprzymy. Przyprawiamy szczyptą soli i gałki muszkatołowej a na koniec skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220stopni, termoobieg.

Kurczaka nadziewamy farszem i zapinamy otwór szpilkami do mięsa, ew zszywamy.
Mięso trzeba jeszcze przyprawić z zewnątrz. Smarujemy brytfannę w której będziemy piec i wkładamy doń kurczaka, smarujemy nadmiarem oleju z brytfanny. Teraz przygotowujemy mieszankę przypraw i posypujemy kurczaka dokładnie z każdej strony. Na koniec skrapiamy cytryną.

Wkładamy mięso do pieca. Możemy dodać odrobinę wody do brytfanny. Pieczemy najpierw stronę piersiową potem grzbietową ok. 30min każdą (mój kurczak miał ok. 2,4kg) Szczególnie grzbietową stronę i skrzydełka należy kilka razy polać sosem, który się tworzy, żeby uniknąć przypalenia. I tak powstaje pyszny i soczysty kurczak, a sos z brytfanny wymieszany z farszem nadaje się idealnie jako dodatek do ziemniaków.

Smacznego!






 A oto rozwiązanie zagadki:
 zdjęcie powyżej przedstawiało składniki niezbędne do stworzenia farszu do kurczaka w tym przepisie :) Ponieważ nie było zbyt wiele propozycji spróbuję zmierzyć się z obiema kulinarnymi propozycjami ;) a korale z chęcią zrobię Aniu z Tobą jak mnie odwiedzisz w Krakowie ;P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz