Translate

środa, 19 września 2012

Kurczak w miodzie z warzywami


Idealna propozycja na lunch do pracy albo posiłek po treningu. Ta potrawa z łatwością zaspokoi głód i doda Ci energii na resztę dnia, a jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu



KURCZAK W MIODZIE Z WARZYWAMI

Składniki:
pierś z kurczaka
porcja ulubionej mieszanki warzyw mrożonych
3 łyżki miodu
1/4 szklani wody
przyprawy: cury, kurkuma, pieprz, sól
ew. mięta
łyżka oleju



Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka kroimy w kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Obsypujemy przyprawami. Mieszamy co jakiś czas i czekamy aż mięso się zetnie.

W między czasie rozpuszczamy miód w niewielkiej ilości wody. Polewamy nim mięso i smażymy tak przez parę minut. Następnie dorzucamy warzywa i mieszamy. Smażymy tak długo jak wymagają tego warzywa. Na koniec można dorzucić kilka rozdrobnionych listków mięty, mojemu kurczakowi dodało to aromatu i zyskał dzięki temu ciekawy posmak.

TIP: Gdy miód na patelni zbyt szybko będzie się karmelizował można dolać trochę wody.

Kurczaka najlepiej podawać z ryżem. Polecam też np pokrojonego surowego pomidora lub kwaszone ogórki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz