Translate

środa, 1 sierpnia 2012

CYKL: no1. Slovenia & Croatia na języku ;P -smaki wybrzeża Adriatyku

Uwielbiam kolekcjonować smaki gdy jestem gdzieś za granicą. W tym roku plany wakacyjne powiodły mnie nad Adriatyk a ściślej na (niewielkie) wybrzeże Słoweńskie. Nie omieszkałam jednak zajrzeć również na przepiękny chorwacki półwysep Istria. Wyjazd jest bardzo udany no i pyszności jest tak wiele że nie sposób o nich nie pisać....

Dziś zacznę od rybek bo są one tutaj oczywiście specjałem a właściwie od jednej wyjątkowej ryby zwanej w tym regionie seebass.

Polski odpowiednik nazwy to strzępiel ryba z rodziny okoniowatych o bardzo smacznym mięsie.
foto: Nastja Šafarič

Podczas pobytu w Portoroz odwiedziliśmy ciekawe miejsce znajdujące się niedaleko stąd a mianowicie farmę rybną "Fonda" w której hoduje się rybę seebass. Właścicielka zabrała nas na rejs kutrem by opowiedzieć co nieco o niej i jej hodowli oraz o lokalnych produktach. 

Z ciekawostek dowiedziałam się że świeża ryba (do 72h) utrzymuje sprężystość do tego stopnia że podniesiona w jednej ręce nie opada z żadnej strony


W programie była również degustacja. Kilka słów o niej i kilka zdjęć poniżej.
foto: Nastja Šafarič

Zaczęliśmy od pysznych kanapeczek z wędzonym strzępielem (seebass). Miał bardzo delikatny smak ale wyraźny smak. Całość dopełniało bardzo dobre regionalne wino ale o winach w kolejnym poście...

 Kolejnym punktem programu na który niewątpliwie czekałam z ekscytacją była degustacja surowej ryby.
 Myślałam początkowo że jest to carpaccio rybne ale dowiedziałam się że ryba cięta w ten sposób na nieco grubsze kawałki to sashimi. Carpaccio natomiast powinno być cięte w drugą stronę na długie i bardzo cienkie listki. 
Pocięte porcje oprószone lekko solą którą zresztą produkuje się w pobliżu (bo morze tutaj jest nieziemsko słone) były gotowe do zjedzenia...

...a smakowały wyśmienicie :)


Rybę seebass można kupić przez stronę internetową farmy. Niestety jest to dość kosztowne ale moim zdaniem warto chociaż spróbować. 

It will be continued... ;) more soon!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz