Translate

wtorek, 21 sierpnia 2012

Dietetyczne naleśniki


Nawet jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć możesz jeść wszystko. Przewrotne? A i owszem, ale prawdziwe! Ważna jest jedynie jakość tego co jesz i po części również wielkość porcji. Nie ma najmniejszego problemu, żeby ze smakiem zjeść nawet małą pizzę, o ile jest zrobiona z mąki z pełnego przemiału (np. typ 750), zmniejszymy ilość sera i dodamy dużo warzyw :)

Podobnie jest z naleśnikami. Zwykle kojarzą się z dość kaloryczną (smażone na tłuszczu) i bardzo słodką (przez dodatki tj. dżemy, czekolada, cukier, bita śmietana) przekąską/deserem/daniem obiadowym. Ja dziś pokażę wam w moim przepisie kilka sztuczek, które sprawią, że naleśnikowa uczta nie będzie odbijać się wyrzutem sumienia ;)


Składniki (dla 2 osób):
2 jajka
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki otrębów pszennych
1/3 szklanki zarodków pszennych
ok. szklanka mleka 0,5%
6łyżek jogurtu naturalnego
mała łyżeczka oleju roślinnego


Na początku wybijamy jaja do miski i mieszamy dokładnie z mąką.

TIP: nigdy nie dodawaj mleka/płynu od razu, lub mąki bezpośrednio do mleka, bo utworzą się grudki. Powolne dolewanie rzadszych składników do gęstszych temu zapobiega.

Z mąki i jaj stworzy się bardzo gęsta jednolita masa. Od tego etapu zależy ilość porcji, gdy dodasz płynne składniki zyskasz 2x tyle ciasta, a czasem nawet i więcej.
Dodaj proszek do pieczenia. Do masy dolewaj powoli mleko ciągle mieszając by składniki równomiernie się łączyły. Dodaj też jogurt oraz otręby i zarodki.


TIP: Dlaczego dodajemy otręby pszenne i zarodki i co to właściwie jest?
Najczęściej używaną w naszych domach mąką jest mąka pszenna typ ok. 500, czasem mniej. Typ to nic innego jak sposób na określenie stopnia oczyszczenia mąki. Im niższy tym mąka bardziej oczyszczona, czyli uboższa. A mąkę oczyszcza się właśnie z zarodka i warstwy aleuronowej (bogatych w składniki mineralne i witaminy) zostawiając jedynie bielmo. Producenci mąk niskiego typu sprzedają warstwę aleuronową jako otręby a część zarodkową jako zarodki.
Najlepiej jest kupować mąkę w typie ok. 700, ale jeśli takiej nie mamy można z łatwością wzbogacić naszą zwykłą mąkę dodając do niej właśnie otręby i zarodki. Ale wróćmy do przepisu.

Prawie wszystkie składniki mamy już połączone, ciasto ma konsystencję rzadkiej śmietany, dodajemy jeszcze tylko łyżeczkę oleju by ciasto nie przyklejało się do patelni i można zacząć smażyć.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, i smarujemy olejem przy pomocy watki nim nasączonej. Smażymy naleśniki z obu stron na złoto.

Jako dodatek polecam mus owocowy, na który przepis znajdziecie na moim blogu oraz oczywiście świeże owoce sezonowe!



Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz