Translate

niedziela, 19 sierpnia 2012

Osz kurcze pieczone! - Udka z kurczaka w miodowej glazurze


Masz ochotę na szybki, tani i pożywny obiad? Nic prostszego, za pewne wybierzesz kurczacze udka. Dziś przepis na udka z kurczaka w miodowej glazurze.



Składniki:
2 udka z kurczaka
przyprawa do kurczaka pieczonego
sok z cytryny
mix bułki tartej, zarodków pszennych, otrębów i słodkiej papryki

Na glazurę:
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki wody

Udka myjemy, obcinamy nadmiar tłuszczu i skóry, osuszamy. Rozgrzewamy olej, a kurczaka opruszamy przyprawą. Przesmażamy szybko z obu stron. Układamy na wysmarowanej olejem pokrywce od naczynia żaroodpornego (skórą do dołu), skrapiamy sowicie sokiem z cytryny i wstawiamy do nagrzanego do 200stC piekarnika, najlepiej z termoobiegiem.
Po ok. 20min przewracamy kurczaki na drugą stronę.
W międzyczasie dokładnie mieszamy składniki na marynatę.
Na 5 minut przed końcem pieczenia polewamy kurczaka marynatą i posypujemy mixem.
Pieczemy aż posypka się zrumieni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz