Są dorodne piękne i smaczne
Rosną na plantacjach takich jak ta:
Z łatwością można rozpoznać charakterystyczny dla tego rejony rodzaj gleby - terra rossa (czerwona ziemia). Jest to gleba o czerwonym odcienniu lub osad wypełniający pustki krasowe, tworząca się w wyniku krasowienia wapieni w klimacie śródziemnomorskim lub tropikalnym najczęściej. Składa się głównie z wodorotlenków, uwodnionych tlenków glinu i wodorotlenku żelaza. Ale dość o glebie miało być o jedzieniu ;)
W wersji dla dzieci mamy dwie opcje albo pałaszować winogrona po prostu albo skusić się na naprawdę wyśmienity lokalny słodki sok z winogron.
Dorosłych natomist ucieszy charakterystyczne dla tego regionu wino Malwazija - białe wtrawne o bardzo delikatnym smaku.
Ja próbowałam zwykłe nie za drogie (2.50euro) "sklepowe" i nie było jakieś wyśmienite. Później miałam okazję pić znacznie lepszą Malwaziję z Hrastowlje (małej wioseczki z warownym kościołem) - prawdziwie domowe i regionalne.
Ale najlepszym delektowaliśmy się na łódce podzasz degustacji przygotowanej przez farmę "Fonda" - zainteresowani mogą zajrzeć na stronę rodzinnej winnicy Rojac.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz