Translate

czwartek, 2 sierpnia 2012

CYKL: no2. Slovenia & Croatia na języku ;P -smaki wybrzeża Adriatyku

Obiecałam że będzie o winogronach i o tym co z nich można zrobić więc proszę.

Są dorodne piękne i smaczne










Rosną na plantacjach takich jak ta:


Z łatwością można rozpoznać charakterystyczny dla tego rejony rodzaj gleby - terra rossa (czerwona ziemia). Jest to gleba o czerwonym odcienniu lub osad wypełniający pustki krasowe, tworząca się w wyniku krasowienia wapieni w klimacie śródziemnomorskim lub tropikalnym najczęściej. Składa się głównie z wodorotlenków, uwodnionych tlenków glinu i wodorotlenku żelaza. Ale dość o glebie miało być o jedzieniu ;)





W wersji dla dzieci mamy dwie opcje albo pałaszować winogrona po prostu albo skusić się na naprawdę wyśmienity lokalny słodki sok z winogron.














Dorosłych natomist ucieszy charakterystyczne dla tego regionu wino Malwazija - białe wtrawne o bardzo delikatnym smaku.






Ja próbowałam zwykłe nie za drogie (2.50euro) "sklepowe" i nie było jakieś wyśmienite. Później miałam okazję pić znacznie lepszą Malwaziję z Hrastowlje (małej wioseczki z warownym kościołem) - prawdziwie domowe i regionalne.









Ale najlepszym delektowaliśmy się na łódce podzasz degustacji przygotowanej przez farmę "Fonda" - zainteresowani mogą zajrzeć na stronę rodzinnej winnicy Rojac.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz