Translate

wtorek, 12 czerwca 2012

Kurczak po grecku, czyli souvlaki


Ciekawa alternatywa dla zwykłej piersi kurczaczej. Mięso wychodzi bardzo soczyste, lekko kwaskowe, dla amatorów czosnku polecam przygotować do polania sos tzatziki. Souvlaki można przygotować na patelni, ale świetnie sprawdzają się również na grilla.

SOUVLAKI DROBIOWE

Składniki
pierś z kurczaka/indyka
dwie duże cytryny
oliwa z oliwek
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
oregano/zioła prowansalskie


Mięso myjemy i kroimy wzdłuż, w cienkie, wąskie paski. Cytryny kulamy po stole mocno je naciskając, rozcinamy na pół i wyciskamy sok. Dodajemy oliwę z oliwek (proporcja 2:1). Do smaku doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Zanurzamy mięso w marynacie i wstawiamy do lodówki.
TIP: dzięki cytrynie mięso drobiowe nie wymaga długiego marynowania, bo smak momentalnie w nie wnika. Dobrze jest potrzymać ok. godziny, ale już 15minut będzie wystarczające.
Paski nadziewamy na długie patyki do szaszłyków w tzw. harmonijkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Na gorącą kładziemy szaszłyki. Smażymy kilka minut z jednej kilka minut z drugiej strony, do zrumienienia.

Smacznego!

2 komentarze: