Translate

piątek, 22 czerwca 2012

Sałatka ze świeżego szpinaku

Coś mnie ostatnio właśnie na szpinak wzięło. Jest pyszny "na ciepło", ale niczym nie ustępuje sałacie na zimno w roli sałatkowego wypełniacza. Wychodząc z tego założenia stworzyłam taki oto mix

SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU

Składniki:
świeże liście szpinaku
ser feta
pomidory
cebulka

na winegret:
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek (ciut więcej niż soku cytrynowego)
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Liście szpinaku myjemy i odsączamy, a następnie układamy na talerzyku. Pomidorki kroimy na niewielkie cząstki. Cebulkę kroimy na pół, a potem na bardzo wąskie paseczki.

Przygotowujemy winegret: energicznymi ruchami łączymy wszystkie jego składniki.

Wszystkie dodatki dorzucamy do szpinaku i całość polewamy winegretem. 15-20minut w lodówce dobrze zrobi tego typu sałatce ;)


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz