Upalne dni jakoś nie wprawiają mnie w nastrój twórczy w kuchni, za to taki dzień jak dziś jest do gotowania idealny! :)
Do tworzenia wpisów na blogu również ;)
JOGURTOWO-SZPINAKOWY SOS DO MAKARONU
Składniki (1 porcja!):
szpinak mrożony (polecam w kostkach, na jedną porcję wystarczą dwie takie)
pół kubeczka jogurtu naturalnego
ćwiartka kostki rosołowej
trochę wody
łyżeczka masła
łyżka mąki
pieprz, zioła prowansalskie
szczypiorek
plasterek dowolnej szynki/wędliny
ser żółty (2-3plastry lub pół garstki tartego)
kilka kropel soku z cytryny
Zaczynamy od przygotowania zasmażki na kostce rosołowej, którą wrzucamy na patelnie zalewamy wodą i dorzucamy łyżeczkę masła. Stawiamy patelnię na kuchence i czekamy aż kostka i masło się rozpuszczą, co chwilę mieszając. Do płynu dodajemy mąkę i mieszamy energicznie aż powstanie jednolita gęsta masa. Dodajemy jeszcze wody i wrzucamy szpinak. Mieszamy co jakiś czas łącząc rozmrażający się szpinak z zasmażką. Gdy rozmrozi się całkiem mieszamy by nie zostały nam żółte grudki z zasmażki. Dorzucamy szynkę porwaną na kawałki, wsypujemy przyprawy, szczypiorek i skrapiamy cytryną.
TIP - szpinak musi być zawsze dobrze doprawiony, sól z kostki wystarczy, ale pieprzu i ziół nie żałuj! :)
Zdejmujemy sos z ognia i powoli dodajemy jogurt cały czas mieszając, stawiamy z powrotem. Dorzucamy ser i chwilę pozwalamy się popichcić naszej miksturze.
Na koniec mieszamy z ulubionym makaronem, ja wybrałam dziś pełnoziarniste tagliatelle. Oto efekt:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz