Translate

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Taca Mistrzów



Nieco zdrowsza wersja przekąskowa, dla wszystkich chcących mimo mistrzostw utrzymać dietę ;) acz pracochłonna, więc na większe spendy kolegów proponuję oszczędzić sobie tak pieczołowitych dekoracji ;P
Primo, potrzebna nam duża tacka do porozkładania wszystkich spodów. Ilość zależy od ilości kibiców i ich spustu, a czas zależy od ilości...


>>Rozrabiamy pasty

PASTA JAJECZNA

Składniki
3 jajka gotowane na twardo
masło
łyżeczka majonezu
sól, pieprz, koperek - szczypty

Ugotowane jaja rozgnieć widelcem, dodaj masło, majonez i przypraw.

PASTA TWAROŻKOWA

Składniki
ser biały półtłusty kostka
trochę mleka/śmietany
8 rzodkiewek
szczypiorek/koperek natka
przyprawy (j.w) szczypty

Przemiel ser lub przeciśnij go przez sito, dodaj mleko/śmietanę dla wygładzenia konsystencji. Dorzuć pokrojone rzodkiewki, zieleninę i przyprawy. Wymieszaj

>>Smarujemy spody pastami.

>>Przygotowujemy dekoracje

Składniki:
pomidorki koktajlowe 1 lub 2 opakowanie
czarne oliwki (nie dużo)
majonez do dekoracji


NAJEŻONE BIEDRONY - przekroj pomidorka wzdłuż na pół, rozetnij połówkę do 2/3 długości, przekroj oliwkę w ten sam sposób i odkroj z niej część "z ząbkami" (górę), resztę potnij na drobniuteńkie kawałki, układaj na krakersach korpusik z pomidorka, czarną główkę i kropeczki.

MUCHOMORY (choć po zrobieniu bardziej mi to przypomina przycisk teleturniejowy) - przekroj pomidorek wzdłuż na pół lub odetnij mu dolną część, kapelsze układaj na sucharkach i dekoruj kropkami z majonezu

BOMBY POMIDOROWE - odetnij górę z pomidorka i nożykiem wydrąż z niego pestki i sok, do pustych nakładaj pastę jajeczną i dociskaj palcem, nałóż jej jeszcze ciut na wierzch.


Smacznego! :)


I Ty możesz zagłosować na ten przepis!
http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=763
;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz