RISOTTO NA WINIE
>mięso "resztkowe" pokrojone na niewielkie kawałki (u mnie kurczak z podudzi, devolay i karkówka pieczona)
>dwa woreczki ryżu (ilość dostosuj do ilości mięsa, ja miałam dość sporo)
>jedna średniej wielkości marchewka
>jedna średniej wielkości pietruszka
>oliwa z oliwek
>oliwki
>groszek z puszki
>pieprz, przyprawa do kurczaka
>"zielenina"
+ duża, głęboka patelnia lub płaski garnek
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i obsmaż lekko na oliwie, zrzuć z powrotem do miski.
Na patelnię wrzuć mięso i kapnij odrobinę wody, poczekaj aż tłuszcz zacznie puszczać, a kawałki dobrze się rozgrzeją. Dorzuć tarte warzywa. Wysyp zawartość woreczków na wierzch i dolej wodę. 1,5szkl/woreczek ryżu. Dorzuć oliwki i wszystko razem przemieszaj. Całość ma konsystencję gęstej zupy, więc czas na przyprawy, trochę pieprzu, przyprawa do kurczaka dla koloru i aromatu i koperek/pietruszka. Zamieszaj i zostaw na wolnym ogniu aż do odparowania wody od czasu do czasu mieszając (ok 15-20min, czyli trochę dłużej niż polecają na opakowaniu ryżu). Na koniec dodaj groszek razem z zalewą (możesz odcedzić na początku trochę, żeby całość nie stała się zbyt wodnista). Zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Et voila pyszna strawa gotowa :)
Smaczne i zdrowe, ale ostrzegam, wychodzi tego bardzo dużo. Moją porcją spokojnie objadłyby się 4osoby - patrz - będę miała obiad na 4dni ;) Muszę więc pomyśleć o urozmaiceniu i na każdy dzień dorzucać do porcji inny nowy dodatek...
Jakieś propozycje?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz