Translate

czwartek, 24 maja 2012

Grill cz2 - mięcho! ;D

Tak, właśnie je z grilla lubię najbardziej. Ważne jest by je wcześniej zamarynować, bo wtedy nabiera smaku przypraw, która dodają mu charakteru. Dziś 3 propozycje marynat...

MARYNATA 1 - MIODOWO-MUSZTARTOWA
mój sztandar ;P

Składniki:
miód
musztarda
sok z cytryny lub białe wino wytrawne
pieprz, szczypta soli, trochę przyprawy do grilla, w zależności jaki rodzaj się wybierze taki posmak się otrzyma

Składniki mieszamy na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Smarujemy nią mięso (karkówkę/szynkę - ona wychodzi wprost genialna!) i wstawiamy na całą noc do lodówki. Można krócej, kilka godzin, ale im dłużej tym lepiej.

MARYNATA 2 - KURZA, BO Z CURRY i DLA KURY ;P
Składniki:
olej, oliwa z oliwek lub pół na pół
duża ilość curry
przyprawa do grilla
pieprz, sól odrobinę
1/3 lampki wina

Jak wyżej wszystko mieszamy, wlewamy do miski z mięsem i mieszamy wszystko rękoma!!!dokładnie. Również zostawiamy w lodówce na minimum kilka godzin. Ta marynata najlepiej się sprawdza w przypadku piersi z kurczaka.

MARYNATA 3 - DIABELSKA

Składniki:
olej
przyprawy - ostra i słodka papryka, pieprz, odrobinę chili, ostra przyprawa do grilla
kilka ząbków czosnku
kilka plastrów cebuli

Przyprawy łączymy z olejem i mieszamy maź z mięsem w miseczce. Przekładamy mięso czosneczkami i cebulką. Zostawiamy do marynowania na min. kilka godzin. Najlepiej sprawdza się karkówka.

TIP: nie przesadzaj z grubością plastrów, a jeśli wyjdą zbyt grube rozbij je lekko z obu stron.
TIP2: dobrze jest rozbić mięso przed marynowaniem, dosłownie kilkoma uderzeniami, bo traci ono swoją spójność i przyprawy łatwiej dostaną się do wnętrza

A jakie są wasze pomysły na niezawodną marynatę??? :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz