Translate

czwartek, 24 maja 2012

Grill - szaszłyki

Zbliża się kolejny weekend - ciepły i majowy, więc dlaczego nie miałby być przepysznie grillowy :D


SZAŁ NADZIAŁ - SZASZŁYKI

Składniki
 w zasadzie wszystko co znajdziecie pod ręką, obowiązkowo jakieś mięcho i kolorowe warzywa.
patyczki do nadziewania.
sok z cytryny/piwo
ew folia aluminiowa

Mięso najlepiej wcześniej zamarynować. Następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a cebulę najlepiej w piórka i nadziewamy :)
Kładziemy na tackę i na rozpalonego dobrze (żar, bez ognia) grilla, skrapiamy cytryną lub np piwem.
W trakcie pieczenia obracamy. Kawałki kurczaka dobrze jest obłożyć boczkiem żeby nie wyschły,.Jeśli mamy małego grilla i obawiamy się, że szaszłyki nam się spalą owijamy je folią przed pieczeniem. Ja miałam utrudnienie dość spore bo zamiast nad grillem piekliśmy nasze jedzonko na ruszcie nad ogniskiem, jest to o tyle kłopotliwe, że trudno uchronić produkty przed spaleniem, ale grunt to się nie poddawać, a...

NAJWAŻNIEJSZE TO PUŚCIĆ WODZE FANTAZJI! :)



Najbardziej niezwykła rzecz jaką nadzialiście do szaszłyka?...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz