SZAŁ NADZIAŁ - SZASZŁYKI
Składniki
w zasadzie wszystko co znajdziecie pod ręką, obowiązkowo jakieś mięcho i kolorowe warzywa.
patyczki do nadziewania.
sok z cytryny/piwo
ew folia aluminiowa
Mięso najlepiej wcześniej zamarynować. Następnie wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a cebulę najlepiej w piórka i nadziewamy :)
Kładziemy na tackę i na rozpalonego dobrze (żar, bez ognia) grilla, skrapiamy cytryną lub np piwem.
W trakcie pieczenia obracamy. Kawałki kurczaka dobrze jest obłożyć boczkiem żeby nie wyschły,.Jeśli mamy małego grilla i obawiamy się, że szaszłyki nam się spalą owijamy je folią przed pieczeniem. Ja miałam utrudnienie dość spore bo zamiast nad grillem piekliśmy nasze jedzonko na ruszcie nad ogniskiem, jest to o tyle kłopotliwe, że trudno uchronić produkty przed spaleniem, ale grunt to się nie poddawać, a...
NAJWAŻNIEJSZE TO PUŚCIĆ WODZE FANTAZJI! :)
Najbardziej niezwykła rzecz jaką nadzialiście do szaszłyka?...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz