Choć może się wydawać zbyt „jak dla dzieci” to dobrze
doprawiony jest naprawdę pyszny i świetnie sprawdzi się na efektowną
przystawkę.
KREM MARCHEWKOWY
Składniki (na ok. 6 osób – zależy od porcji)
0,5kg świeżych marchewek
4 ziemniaki
łyżka masła
sól, pieprz, pieprz Cayenne, wegeta, oregano
Marchewki myjemy i kroimy każdą na kilka kawałków. Ziemniaki
obieramy i też kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak by tylko
przykryła warzywa. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy łyżeczkę soli, trochę
pieprzu, łyżeczkę pieprzu Cayenne, tyleż samo wegety i dużą ilość oregano –
mniej przypraw to delikatniejszy, słodszy krem np pod dzieci. Czekamy aż
warzywa zmiękną, pod koniec dokładamy łyżkę masła. Gdy warzywa będą miękkie
zdejmujemy je z kuchenki i całość przelewamy do blendera lub miksujemy ręcznym.
Krem przekładamy do „barszczówek”, filiżanek lub małych miseczek. Dekorujemy
surową marchewką, bazylią i kiełkami (bardzo efektownie wyglądają i idealnie
podkreślają smak).
KREM MARCHEWKOWO-POMIDOROWY
Składniki
krem marchewkowy
kilka pomidorów
bazylia
oliwa z oliwek
W wersji drugiej przesmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek
drobno pokrojone pomidory dosypałam bazylię i dodałam krem. To trochę rozrzedziło
krem i a smak wyraźnie spomidorowiał. Również polecam.
Tą wersję można też użyć jako sos do makaronu dodać trochę
sera, może kawałki kurczaka…
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz