Translate

wtorek, 12 czerwca 2012

Smaczne i zdrowe, bo marchewkowe! Krem marchewkowy / Krem marchewkowo-pomidorowy


Choć może się wydawać zbyt „jak dla dzieci” to dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny i świetnie sprawdzi się na efektowną przystawkę.



KREM MARCHEWKOWY
Składniki (na ok. 6 osób – zależy od porcji)
0,5kg świeżych marchewek
4 ziemniaki
łyżka masła
sól, pieprz, pieprz Cayenne, wegeta, oregano

Marchewki myjemy i kroimy każdą na kilka kawałków. Ziemniaki obieramy i też kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak by tylko przykryła warzywa. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy łyżeczkę soli, trochę pieprzu, łyżeczkę pieprzu Cayenne, tyleż samo wegety i dużą ilość oregano – mniej przypraw to delikatniejszy, słodszy krem np pod dzieci. Czekamy aż warzywa zmiękną, pod koniec dokładamy łyżkę masła. Gdy warzywa będą miękkie zdejmujemy je z kuchenki i całość przelewamy do blendera lub miksujemy ręcznym. Krem przekładamy do „barszczówek”, filiżanek lub małych miseczek. Dekorujemy surową marchewką, bazylią i kiełkami (bardzo efektownie wyglądają i idealnie podkreślają smak).



KREM MARCHEWKOWO-POMIDOROWY
Składniki
krem marchewkowy
kilka pomidorów
bazylia
oliwa z oliwek

W wersji drugiej przesmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek drobno pokrojone pomidory dosypałam bazylię i dodałam krem. To trochę rozrzedziło krem i a smak wyraźnie spomidorowiał. Również polecam.
Tą wersję można też użyć jako sos do makaronu dodać trochę sera, może kawałki kurczaka…


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz