RÓŻOWY CHŁODNIK BOTWINKOWY
Składniki:
botwinka, a dokładnie część łodygi między bulwą buraczka a liśćmi
kostka rosołowa
łyżka barszczu instant lub obrane buraczki jeśli nie wykorzystaliśmy ich do czegoś innego
duży kubek śmietany
Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Zagotowujemy w garnku wodę z kostką rosołową. Dorzucamy łodygi i barszcz instant lub buraczki. Gotujemy do miękkości.
Przelewamy do innego naczynia i studzimy. Zupę o temperaturze pokojowej powoli zaprawiamy śmietaną.
TIP - najlepiej dodawać bardzo powoli zupę do śmietany, a nie na odwrót!!! O zważenie się śmietany niestety bardzo łatwo, trzeba uważać.
Zupę wstawiamy do lodówki i wychładzamy ją dobrze.
I gotowe! Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz