Translate

czwartek, 5 lipca 2012

Fasolka szparagowa w obrączkach z cytryny

Bardzo wakacyjna lekka przystawka lub dodatek do obiadu na upały :)

FASOLKA SZPARAGOWA W OBRĄCZKACH Z CYTRYNY

Składniki:
fasolka szparagowa
dwie lub trzy cytryny
łyżka soli
masełko i bułka tarta

Fasolkę obieramy lub nie (kwestia sporna, ja czasem obieram, ale jak mam świeżą, młodziutką fasolkę to nie jest to konieczne. Cytryny myjemy i kroimy w dość duże plastry. Wycinamy miąższ (przyda nam się do lemoniady). Fasolki wciskamy dość ciasno w obrączki z cytryn.
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, solimy. Wrzucamy fasolki w obrączkach i gotujemy ok 15min aż zmiękną.
W międzyczasie rozpuszczamy masło z bułką.
Fasolki odcedzamy i polewamy bułką tartą przed podaniem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz