Translate

wtorek, 10 lipca 2012

Pikantna Ryba w pomarańczach - okoń

Ryba wpływa na wszystko, a zrobiona w tak efektowny sposób wpływa najbardziej na zaostrzenie apetytu, jeść się chce na sam widok o zapachu nie wspomnę ;)

PIKANTNA RYBA W POMARAŃCZACH
Składniki:
(porcja na 2/3os)
1duży filet z okonia (może być inna ryba)
1mały pomarańcz
1mała cebulka, ja użyłam czosnkowej
czosnek granulowany lub w ząbkach
czerwona papryka słodka
chili
szczypta soli
oregano
pietruszka do dekoracji
jogurt naturalny


Rozgrzewamy piekarnik do 220stC. Rybę myjemy osuszamy i kroimy na plastry ok 2,5cm. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy plastry i je też skrapiamy. Posypujemy rybę przyprawami (ząbki czosnku można dodać w całości)

TIP: uważaj na chili, jeśli masz suszone w całości lub surowe to będzie ono znacznie ostrzejsze od sproszkowanego

Cebulkę kroimy w krążki, rozdzielamy je i układamy na rybie. Pomarańcz obieramy i kroimy w plastry, które lądują na samym wierzchu ryby. Całość posypujemy oregano i wsadzamy na ok 15-20min do pieca najlepiej z termoobiegiem. Na 5min przed końcem zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego.

TIP: jeśli ryba wyjdzie zbyt pikantna można polać ją jogurtem naturalnym dla złagodzenia smaku

Świetnie pasuje do niej SURÓWKA Z MARCHEWKI

I gotowe :) smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz