Ciekawa alternatywa dla zwykłej piersi kurczaczej. Mięso
wychodzi bardzo soczyste, lekko kwaskowe, dla amatorów czosnku polecam
przygotować do polania sos tzatziki. Souvlaki można przygotować na patelni, ale
świetnie sprawdzają się również na grilla.
Składniki
pierś z kurczaka/indyka
dwie duże cytryny
oliwa z oliwek
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
oregano/zioła prowansalskie
Mięso myjemy i kroimy wzdłuż, w cienkie, wąskie paski.
Cytryny kulamy po stole mocno je naciskając, rozcinamy na pół i wyciskamy sok.
Dodajemy oliwę z oliwek (proporcja 2:1). Do smaku doprawiamy musztardą, solą i
pieprzem. Zanurzamy mięso w marynacie i wstawiamy do lodówki.
TIP: dzięki cytrynie mięso drobiowe nie wymaga długiego
marynowania, bo smak momentalnie w nie wnika. Dobrze jest potrzymać ok.
godziny, ale już 15minut będzie wystarczające.
Paski nadziewamy na długie patyki do szaszłyków w tzw.
harmonijkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Na gorącą kładziemy
szaszłyki. Smażymy kilka minut z jednej kilka minut z drugiej strony, do
zrumienienia.
Smacznego!
Proporcja 2:1 to dwie części oliwy czy cytryny? :)
OdpowiedzUsuń2 części cytryny do 1 części oliwy :)
OdpowiedzUsuń