http://www.icons.com.pl/zajac/kaczka.htm
Ten oto wierszyk, jeden z moich ulubionych z dzieciństwa, stał się inspiracją do kolejnego niedzielnego obiadu z cyklu Mięsne Szaleństwa :)
Ps. Lubię ten cykl hehe ;D
W jadłospisie ostatniej niedzieli:
KRÓLIK Z BRYTFANNY W BURACZKACH
Składniki:
tuszka królika (można kupić nawet niedrogo w biedronce ;)
kilka młodych buraczków
dwie cebulki pokrojone w piórka
dwa małe jabłka pokrojone w ćwiartki
sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
musztarda
szklanka płynu (pół na pół woda z sokiem jabłkowym)
i jeszcze ok pół szklanki czerwonego wina pół lub wytrawnego
Zaczynamy od przygotowania królika, myjemy suszymy i nacieramy solą, pieprzem przyprawami i musztardą. Wkładamy go do natłuszczonej brytfanny i odstawiamy chociaż na godzinę, dwie.
W międzyczasie obieramy buraczki (!!! nie zapomnij o rękawiczkach, albo chociaż foliówce). Kroimy na pół. Je oraz resztę przygotowanych dodatków dorzucamy do brytfanny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200stC Tuż przed włożeniem wlewamy do brytfanny płyny i przykrywamy ją folią aluminiową.
Pieczemy ok 40min, kilka razy w tym czasie polewając mięso wytworzonym płynem. Zmniejszamy temperaturę od 150stC i pieczemy jeszcze ok pół godziny. Na ostatnie 5min odkrywamy królika, żeby zrumienić skórkę.
Et voila!
Smacznego! :)
Translate
Kategorie:
- BLW
- Bomby Witaminowe
- Ciasta i naleśniki
- Ciekawostki
- Desery
- Dietetyczne
- DIY
- Dla kobiet w ciąży
- Domowy Kosmetyczny Lab
- Gdzie dobrze zjeść w Krakowie i nie tylko - Ola poleca
- Makarony
- Mięsne
- Napoje
- Obiadowe
- Podróże i smaki z podróży
- Przystawki
- Rybne
- Sałatki
- Śniadania
- Tani i szybki obiad
- Where to eat well in Cracow and more - Ola recomends
- Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kiedy zrobisz potrawkę z psa lub kota? Masz pojęcie o tym jakim przyjacielskim i mądrym zwięrzęciem jest królik?
OdpowiedzUsuńi jakim smacznym ;)
OdpowiedzUsuń