Tak jak przypuszczałam zakup nowych form do babeczek w cudownie niskiej cenie nie dość, że poprawi mi humor to jeszcze zadziała inspirująco.
Muffiny powstały przy okazji gotowania rosołu. Po zmiksowaniu odpowiedniej porcji warzyw i mięsa na papkę dla dziecka sporo mi jeszcze zostało. Trzeba było coś z nimi zrobić, poza tym lubię mieć dla niej coś czym będzie się mogła sama obsłużyć. Na razie więcej w tym zabawy niż jedzenia, ale zawsze to okazja do nauki nowych umiejętności.
Warzywne muffiny z mięsem z indyka marchewką i cukinią
Składniki:
ugotowane warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka, seler
ugotowana marchewka pokrojona w kostkę
cukinia pokrojona w drobną kostkę
mięso z indyka
5 łyżek płatków ryżowych
5 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (zamiast jajka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warzywa zmiksować na papkę. Wymieszać z suchymi składnikami. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Po nałożeniu do foremek można na wierzchu położyć kawałek masła. Piec ok. 45min w 160-170 stopniach z termoobiegiem.
Dzieciom podawać bezwzględnie ostudzone!!! Nawet lekko ciepłe babeczki w środku będą na tyle gorące, że mogą poparzyć buzię i paluszki.
Jedyna uwaga przy podanych proporcjach i tej ilości proszku babeczki niestety ani odrobiny nie urosły, może z sodą i cytryną wyszłyby lepiej. Przetestuję następnym razem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz