Translate

niedziela, 12 kwietnia 2015

Prosta baza do pasztetów pieczonych- pasztet wyborny ekstra miesny, bez jaj i maszynki do miesa

Dziś prosta baza do eksperymentów z pasztetami domowymi.

Pasztet wyborny ekstra miesny** - baza uniwersalna *bez maszynki do mięsa *bez jajka

Składniki:
1kg łopatki wieprzowej
0,6kg giczy wołowej bez kości (może być inny rodzaj wolowiny)
0,6kg wątróbek drobiowych 
0,6kg boczku wędzonego
2 duże cebule 
2 duże marchewki
plaster selera
garść suszonych grzybów
3 listki laurowe 
2 duże bułki 
1 jajko lub zamiennie 2 owoce awocado
przyprawy wedle uznania (majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, opcjonalnie sól) 

Mięsiwa pokroić w kostkę. Warzywa obrać. Wszystko wrzucić do dużego garnka ze szczelną pokrywą i grubym dnem, zalać wodą (są dwie szkoły, albo wody niedużo, ale pilnujemy i w razie czego dolewamy, mięso dusi się niejako na parze, albo przykrywamy mięso wodą i gotujemy, następnie jej nadmiar należy odparować- zredukować sos) i z liśćmi laurowymi dusić do miękkości. Podlewać wodą spod grzybów. Mięso i warzywa odcedzic. Sos zredukować. Porwaną na kawałki bułkę wrzucić do wywaru by wciągnęła jego większość. Wszystko razem połączyć i zblendować lub tradycyjnie przepuścić minimum 2 razy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić i dodać jajko lub w przypadku alergików awokado. W wersji drugiej zmiksować ponownie.

Foremki wysmarować margaryna i wypełnić masą. Piec ok. 50 minut w 160°C.

Z powyższych proporcji wychodzi ok 7-8 keksówek 500ml.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz