Szarlotka z fasoli... Fasolowy jabłecznik... Zdrowy torcik z fasoli z jabłkami... A może lepiej po angielsku - Red been apple pie?
Konkurs na nazwę jeszcze nie rozstrzygnięty, ale smkiem, przypadkiem stworzone ciastko, już wygrało! :) W dodatku można je jeść bez wyrzutów sumienia, jest pożywne, smaczne i spokojnie zastąpi jeden posiłek. Najlepszy smak i konsystencę ma gdy jest jeszcze ciepłe, więc wykorzystuję moją małą tortownicę i do dzieła!
Składniki (na malutką tortownicę):
1/2 puszki fasoli
1jajko L
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 banan
2 wilgotne suszone śliwki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jabłka starte na grubych oczkach (odsączone)
4łyżki kaszy manny lub kaszki kukurydzianej
cynamon
kruszonka* - mąka + masło + cukier
Przygotowanie jest banalne. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a składniki wystarczy wrzucić do blendera lub rozdrabniacza i bardzo dokładnie zmiksować. Formę smarujemy tłuszczem, u mnie kokosowy, obsypujemy bułką tartą i wlewmy ciasto. Musi się piec tak długo by nie zapadło się pod ciężarem wilgotnych jabłek.
W miedzy czasie jabłka mieszamy z suchą kaszką i cynamonem. Zagniatamy też kruszonkę. Gdy ciasto jest już wstępnie upieczone na wierzch nakładamy jabłka i kruszonkę. Pieczemy jeszcze ok 10-15min.
Idealnie smakuje jeszcze ciepłe najlepiej z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Ma też przyjemną konsystencję czekoladowego musu. Z pewnością zda egzamin jako niedzielne ciasto na szybko ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz