Translate

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zielona przedwiosenna sałatka dietetyczna

Moja pierwsza acz nie ostatnia inspiracja szkoleniem dietetycznym :) Dużo warzyw, surowy brokuł zawierający dużo żelaza, jagody goi jako świetny antyoksydant, kiełki będące źródłem cennych witamin oraz olej rzepakowy jako dobre źródło kwasów omega 3 i omega 6 (więcej tutaj), za to musztarda bez "E..." i bez glutaminianu sodu ;) Bomba witaminowa mimo braku świeżynek na przedwiośniu.



ZIELONA SAŁATKA PRZEDWIOSENNA

Składniki:
sałata
brokuł
groszek
rzodkiewka
kiełki słonecznika
jagody goi

olej rzepakowy tłoczony na zimno
ocet balsamiczny
łyżeczka kremu z gorczycy



Na talerz wrzucamy porwaną sałatę i kiełki. Do niej trzemy dwa kwiatki oderwane od brokuła, dorzucamy groszek. Kroimy rzodkiewkę i dodajemy.
W osobnej miseczce mieszamy łyżeczkę kremu z gorczycy z kilkoma łyżkami oleju rzepakowego i kilkoma kroplami balsamico do smaku. Mix warzywny polewamy dressingiem, posypujemy odrobiną jagód goi i gotowe.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz