Translate

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Na zdrowie! Omega 3 i omega 6: O nienasyconych kwasach tłuszczowych, czyli "jedz tłuszcz a schudniesz"? i nie tylko...

Dziś zainspirowana szkoleniem dietetycznym Iwony Wierzbickiej, na którym byłam ostatniej niedzieli postanowiłam podzielić się z wami małą częścią tego co z niego wyniosłam, ale obiecuję, że to nie koniec ciekawostek.

Czy wiecie co to są nienasycone kwasy tłuszczowe? Obiły wam się o uszy nazwy omega 3, czy omega 6? Powiem wam, że mi się wydawało, że wiem co to jest, ale nie zdawałam sobie sprawy jak ogromnie ważne jest by dostarczać ich do organizmu wraz z dietą w odpowiednich (jakich? nie miałam pojęcia) ilościach, ba! mało tego w odpowiednich proporcjach.

Dlaczego to wszystko jest takie ważne? Niby banał - "żeby dbać o zdrowie" - ale obecnie mało przekonywujący, bo co rusz coś ma "dbać o nasze zdrowie". Przyjrzyjmy się tym kwasom więc dokładniej...

OMEGA 3, OMEGA 6 dla Ciebie?
Czy masz problemy z układem odpornościowym? Ciągle chorujesz i nie wiesz dlaczego? Planujesz lub spodziewasz się dziecka? W rodzinie ktoś chorował na raka i boisz się, że Ciebie też to czeka? Masz problemy z ciśnieniem, cholesterolem, a może z krzepnięciem krwi? Nie chcesz zapominać o wszystkim na starość? Zauważasz u siebie problemy ze skórą? Zaczynasz widzieć nieostro? Boli Cię głowa? A może jesteś sportowcem i chciałbyś się skutecznie i szybko regenerować? Lub może po prostu Twój metabolizm nie działa tak jak powinien i chcesz to zmienić?

Jeśli na choć jedno pytanie odpowiedziałeś tak to znak, że z pewnością kwasy omega 3 i omega 6 będą dla Ciebie przydatne :)
Podstawowymi rodzajami tych kwasów, wykorzystywanymi przez nasz organizm są:
EPA omega 3
GHA omega 6
GLA omega 6

D z i a ł a n i e:
-przede wszystkim w znacznym stopniu mają korzystny wpływ na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego
-jeśli stosuje się w dobrych proporcjach kwasy omega 3 i 6 mogą one zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych
-regulują pracę układu krwionośnego, tworzą zabezpieczenie w żyłach przeciwko przyklejaniu się w nich złogów, niemalże jak warstwa teflonowa :) wpływają korzystnie przy tendencjach z kurczliwością naczyń krwionośnych
-wpływają korzystnie na pracę mózgu, zmniejszają ryzyko demencji starczej
-poprawiają wygląd i napięcie skóry, wyraźny wpływ na zapobieganie i leczenie atopowego zapalenia skóry
-przyspieszają procesy regeneracji i odbudowy komórek
-niedobór może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typu I oraz na występowanie wielu innych chorób i dolegliwości,
-dostarczane w krwi pępowinowej mają niebagatelny wpływ na prawidłowy rozwój płodu w łonie matki jak również po urodzeniu,
-niedobór DHA może powodować spowolnienie dojrzewania mózgu oraz hamować rozwój intelektualny i psychoruchowy dziecka
-DHA ma związek z ostrością widzenia
-niedobór może wpływać na większą skłonność do alergii
-wpływają na łagodzenie migren i bólów głowy
-zapobiegają przerostowi prostaty
-uśmierzają bóle menstruacyjne, PMS

Ponad to nienasycone kwasy tłuszowe GLA mogą przyspieszać proces odchudzania dzięki zdolnościom GLA do regulacji działania insuliny, a jej okiełznanie chroni organizm przed dalszym tyciem oraz dzięki przyspieszeniu tempa przemian metabolicznych na poziomie komórkowym. Pobudzają do przemian w prostaglandyny brunatną tkanką tłuszczową, a to one dają impuls do spalania tłuszczów, w mitochondriach tej tkanki. 


Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędne do pracy hormonów tkankowych, dzięki czemu regulują procesy metaboliczne, pracę w układzie krwionośnym, immunologicznym i innych. Ważne jest jednak by przestrzegać złotej proporcji między nimi:

OMEGA 3 : OMEGA 6
1 : 2

W czym znajdziemy kwasy omega 3 i 6?

Razem przede wszystkim, w niepopularnym już niestety, TRANIE, natomiast GLA w oleju z wiesiołka, czy z ogórecznika.
Produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe to oleje tłoczone na zimno, orzechy, pestki i ryby morskie (sardynki, śledź, łosoś).

Niestety w przypadku tych produktów bilans omega 3:6 jest często nie taki jakiego potrzebujemy. Jako bardzo dobrze zbilansowany warto polecić olej rzepakowy.

Zdecydowana większość potraw ma kolosalną przewagę kwasu omega 6, który w przewadze może mieć działanie prozapalne. Jeśli chcemy uzupełnić więc dietę o omega 3 można wykorzystać do tego olej lniany, który ma w przewadze właśnie ten rodzaj tłuszczu.

Na koniec trochę o tranie. Można go nazwać magicznym lekiem na wszystko. Zwykle produkowany jest z wątroby rekina lub dorsza. W zależności od producenta zawiera większą lub mniejszą ilość kwasów omega 3 i omega 6, a także wartościowe witaminy E, A i D.

Przykładowe etykiety dwóch "produktów tranowych": tabletki i tran w płynie, spójrzcie na wartości EPA i GHA i sami zdecydujcie (zwróć uwagę zapis "g" a "mg" ;) piszę tak dla pewności)


Tran w płynie może mniej wygodny ale chyba warto...

Chcecie usłyszeć więcej? Polecam:


>Macie jakieś przemyślenia? 
>Pijecie tran regularnie czy może zupełnie nie? 
>Jak myślicie, w waszym organizmie jest pod dostatkiem omega 3 i omega 6?

Czekam z niecierpliwością na wasze komentarze... :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz