Kolejny przepis z cyklu obżarstwo :)
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY Z JABŁKAMI
Składniki:
udziec z indyka
duże jabłko
oliwa z oliwek
mieszanka przypraw np.: papryka słodka sól, pieprz, tymianek, majeranek, kurkuma, imbir, kolendra mielona, zmielony jałowiec (wg uznania)
oregano
masło
miód
Ptaka myjemy i doskubujemy. Wycinamy kość. Można z powodzeniem ugotować na niej pyszny rosół :)
Mięso skrapiamy oliwą z oliwek i nacieramy sowicie przyprawą po wewnętrznej stronie. Posypujemy oregano i nakładamy plasterki jabłek tam gdzie była kość. Składamy udziec na pół i obwiązujemy go nitką. Teraz posypujemy skórę po wierzchu papryką i oregano. Całość wkładamy do natłuszczonego lekko naczynia żaroodpornego. Wkładamy resztę jabłek i podlewamy odrobiną soku jabłkowego.
Wstawiamy do nagrzanego od około 190st C piekarnika. W zależności od modelu należy wybrać albo grill z termoobiegiem, albo grzanie górne z nawiewem lub coś w tym stylu. Nasz indyk musi siedzieć w cieple, pod przykryciem ok 45min/kg mięsa, czasem dłużej. Za połową czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę, żeby ładnie się przypiekł, a sos odparował. TIP - lepiej przykryć naczynie folią aluminiową niż szklaną pokrywą. Dobrze jest kilka razy polać mięso po wierzchu sokiem, który się tworzy, choć bardziej istotne jest to przy pieczeniu ptaka w całości.
Na finał (ok 10min przed końcem pieczenia) gdy już wiemy, że indyk jest gotów - po nakłuciu wypływa z niego jasny, klarowny sok - rozpuszczamy masło w rondelku z łyżką miodu i tym płynem polewamy nasze mięso po wierzchu.
Et voila :) Zdejmujemy sznurki i kroimy w plastry. Gorące, soczyste, miękkie mięsko, bardzo sycące i idealne na odświętny obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz