Translate

sobota, 21 marca 2015

Poledwiczka wieprzowa z sosem pomaranczowym, czyli obiad prosty a wykwintny

 Połączenie słodkiego i kwaśnego  smaku z mięsem zawsze się sprawdza. Dziś propozycja na efektowny choć wcale nie pracochłonny obiad z  wykorzystaniem tej zasady.

Poledwiczka wieprzowa z sosem pomaranczowym

Składniki:
polędwiczka wieprzowa
2 garście grubo pokrojonego pora
1 pomarańcza
3 łyżki płynnego miodu
1 ząbek czosnku
pół szklanki białego wina (użyłam półwytrawnego)
masło klarowane
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej

Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. W miedzyczasie pomarańczę zparzamy dokładnie wrzatkiem i zestujemy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Pora kroimy w piórka. W rondlu/głębokiej patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło klarowne i obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy miód. Czekamy aż lekko zkarmelizuje po czym dorzucamy pora, skórkę pomarańczową i lekko nacięty ząbek czosnku I przesmażamy. Dolewamy wino i po chwili zamykamy szczelnie pokrywą. Dusimy ok 20min, na wolnym ogniu (po połowie tego czasu trzeba odwrócić polędwiczkę).

Sos odcedzamy. Por i skórka świetnie nadadzą się do dekoracji, są pyszne ;) Sok pomarańczowy mieszamy z mąką, łączymy z sosem i całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Mięso podgrzewamy chwilę w sosie.

Polędwiczkę kroimy w plastry tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz