Połączenie słodkiego i kwaśnego smaku z mięsem zawsze się sprawdza. Dziś propozycja na efektowny choć wcale nie pracochłonny obiad z wykorzystaniem tej zasady.
Poledwiczka wieprzowa z sosem pomaranczowym
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
2 garście grubo pokrojonego pora
1 pomarańcza
3 łyżki płynnego miodu
1 ząbek czosnku
pół szklanki białego wina (użyłam półwytrawnego)
masło klarowane
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. W miedzyczasie pomarańczę zparzamy dokładnie wrzatkiem i zestujemy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Pora kroimy w piórka. W rondlu/głębokiej patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło klarowne i obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy miód. Czekamy aż lekko zkarmelizuje po czym dorzucamy pora, skórkę pomarańczową i lekko nacięty ząbek czosnku I przesmażamy. Dolewamy wino i po chwili zamykamy szczelnie pokrywą. Dusimy ok 20min, na wolnym ogniu (po połowie tego czasu trzeba odwrócić polędwiczkę).
Sos odcedzamy. Por i skórka świetnie nadadzą się do dekoracji, są pyszne ;) Sok pomarańczowy mieszamy z mąką, łączymy z sosem i całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Mięso podgrzewamy chwilę w sosie.
Polędwiczkę kroimy w plastry tuż przed podaniem.
Translate
Kategorie:
- BLW
- Bomby Witaminowe
- Ciasta i naleśniki
- Ciekawostki
- Desery
- Dietetyczne
- DIY
- Dla kobiet w ciąży
- Domowy Kosmetyczny Lab
- Gdzie dobrze zjeść w Krakowie i nie tylko - Ola poleca
- Makarony
- Mięsne
- Napoje
- Obiadowe
- Podróże i smaki z podróży
- Przystawki
- Rybne
- Sałatki
- Śniadania
- Tani i szybki obiad
- Where to eat well in Cracow and more - Ola recomends
- Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz