Translate
Kategorie:
- BLW
- Bomby Witaminowe
- Ciasta i naleśniki
- Ciekawostki
- Desery
- Dietetyczne
- DIY
- Dla kobiet w ciąży
- Domowy Kosmetyczny Lab
- Gdzie dobrze zjeść w Krakowie i nie tylko - Ola poleca
- Makarony
- Mięsne
- Napoje
- Obiadowe
- Podróże i smaki z podróży
- Przystawki
- Rybne
- Sałatki
- Śniadania
- Tani i szybki obiad
- Where to eat well in Cracow and more - Ola recomends
- Zupy
poniedziałek, 23 marca 2015
Lekkie babeczki bananowe bez jajka z wiórkami kokosowymi i czekoladą
Dzisiejszy wypiek to kolejna propozycja na kanwie babeczkowego ciasta bez jajek. W przepisie są one zastąpione musem daktylowo-bananowo-rodzynkowym, który jest też świetną alternatywą dla cukru.
W prawdzie w związku z brakiem jaj trzeba dodać ciut więcej spulchniacza, ale dzięki musowi ciastko jest delikatne, wilgotne i lekko bananowe. Z poniższych proporcji wychodzi ok. 16 babeczek. Polecam wszystkim, nie tylko alergikom :-)
Babeczki bananowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą
Składniki:
10 daktyli
1,5 banana
0,5 szklanki gorącej wody
garść rodzynek
3/4 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 drobno poszatkowanych kostek gorzkiej czekolady
garść wiórków kokosowych
Daktyle i rodzynki namocz we wrzątku. Zmiksuj razem z wodą i bananami. Dolewaj cienką stróżką płynny olej cały czas miksując. Dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz 'uratować' ją bananem zmiksowanym z wodą. Ciasto powinno być kleiste.
Nałóż porcje ciasta do foremek (3/4 wysokosci) i piecz ok. 20 minut w 150°C, w nagrzanym piekarniku, najlepiej z termoobiegiem.
Lekko przestudzone babeczki można polać czekoladą lub polukrować. Zapewniam że znikają w ekspresowym tempie ;-)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz