Translate

poniedziałek, 9 marca 2015

Królik po prowansalsku w miodowo-cebulowym sosie z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami na dzień kobiet

Dzień kobiet tym razem nie zwolnił mnie ood przygotowania obiadu, ale skoro już trzeba było go zrobić pomyślałam, że zaszaleję i zrobię coś na prawdę pysznego. Dzięki naszemu małemu skarbowi w zamrażarce zagościło mięsko z królika, któremu postanowiłam nadać wyraźną prowansalską nutę z odrobiną słodyczy. Sos wyszedł idealny, lekko kwaskowy z wyczuwalnym posmakiem miodu i cebulki, do tego nadspodziewanie dobrze skomponował się z kaszą jęczmienną. Całość wykończyły słodkie, karmelizowane w miodzie, jabłka z rodzynkami. Palce lizać ;-)



Królik po prowansalsku w miodowo-cebulowym sosie z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami

Składniki:
królik podzielony na porcje
zioła prowansalskie
pieprz
majeranek
papryka mielona slodka
masło klarowane
miód
dwie cebule
gruby plaster cytryny
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej

Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Kawałki królika zamarynuj ziołami prowansalskimi, pieprzem, majerankiem, papryką i koniecznie dobrą oliwą, która uwolni aromaty. Cebulę pokrój w piórka. Obsmaż królika z obu stron na złoty kolor. Rozsuń mięso. Na środek patelni wlej cztery duże łyżki płynnego miodu, gdy zacznie bulgotać dodaj cebulę, karmelizuj. Nim cebula się zeszkli pamiętaj by raz odwrócić mięso. Dolej ok. 1,5 szklanki wody, dodaj dwa grube półplasterki cytryny, szczyptę soli i przykryj szczelną pokrywą. Duś ok. pół godziny, na wolnym ogniu, do miękkości. W trakcie duszenia raz odwróć mięso by równomiernie doszło.
Na koniec odlej sos z cebulą i zblenduj (bez cytryn!), wymieszaj z mąką i zagotuj, ułóż w nim mięso.




Karmelizowane jabłka z rodzynkami

Składniki:
jedno kwaśne jabłko
garść rodzynek

miód
ewentualnie ulubiona przyprawa, najlepiej w całości (cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, ostra papryczka itp), taki dodatek nada słodkiej i delikatnej bazie charakteru


Do małego rondelka wlej miód, tak by przykrył dno. Jeśli używasz przyprawy dodaj ja od razu by podczas gotowania uwolniła swój aromat . Podgrzewaj miód aż zacznie buzować i dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Zmniejsz nieco ogień, mieszaj bardzo ostroznie. Po dwóch trzech minutach dołóż rodzynki. Karmelizuj aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Ostrożnie przełóż na talerz i udekoruj potrawę. Możesz polać miodem, który pozostał.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz