
Królik po prowansalsku w miodowo-cebulowym sosie z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami
Składniki:
królik podzielony na porcje
zioła prowansalskie
pieprz
majeranek
papryka mielona slodka
masło klarowane
miód
dwie cebule
gruby plaster cytryny
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej
Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Kawałki królika zamarynuj ziołami prowansalskimi, pieprzem, majerankiem, papryką i koniecznie dobrą oliwą, która uwolni aromaty. Cebulę pokrój w piórka. Obsmaż królika z obu stron na złoty kolor. Rozsuń mięso. Na środek patelni wlej cztery duże łyżki płynnego miodu, gdy zacznie bulgotać dodaj cebulę, karmelizuj. Nim cebula się zeszkli pamiętaj by raz odwrócić mięso. Dolej ok. 1,5 szklanki wody, dodaj dwa grube półplasterki cytryny, szczyptę soli i przykryj szczelną pokrywą. Duś ok. pół godziny, na wolnym ogniu, do miękkości. W trakcie duszenia raz odwróć mięso by równomiernie doszło.
Na koniec odlej sos z cebulą i zblenduj (bez cytryn!), wymieszaj z mąką i zagotuj, ułóż w nim mięso.

Karmelizowane jabłka z rodzynkami
Składniki:
jedno kwaśne jabłko
garść rodzynek
miód
ewentualnie ulubiona przyprawa, najlepiej w całości (cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, ostra papryczka itp), taki dodatek nada słodkiej i delikatnej bazie charakteru
Do małego rondelka wlej miód, tak by przykrył dno. Jeśli używasz przyprawy dodaj ja od razu by podczas gotowania uwolniła swój aromat . Podgrzewaj miód aż zacznie buzować i dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Zmniejsz nieco ogień, mieszaj bardzo ostroznie. Po dwóch trzech minutach dołóż rodzynki. Karmelizuj aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Ostrożnie przełóż na talerz i udekoruj potrawę. Możesz polać miodem, który pozostał.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz