Translate

poniedziałek, 28 października 2013

Winny gulasz swej inności...

Tak, tak, winny! A od tego wina pachnie w całym domu :) i nie powiem, żeby mi to przeszkadzało, wręcz przeciwnie... Od dłuższego czasu chodził za mną gulasz wołowy i cieszę się, że mogę wam pokazać to co udało mi się dziś stworzyć. Powstał winny gulasz wołowy z warzywami, a inność właśnie w owych warzywach tkwi. Jest to danie dla wytrwałych, ale cierpliwość z pewnością się opłaci. :)

WINNY GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI


Składniki:
0,5 kg wołowiny
łyżka mąki
3 cebule
kawałek pora
kapary w soli
pół pomidora
2 marchewki
garść oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
szczypta soli

1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
olej

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki, wielkość wedle uznania, oprószamy mąką i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
W między czasie kroimy cebule i pora, po czym szklimy je razem z kaparami na łyżce oleju.
Kroimy również marchewki i pomidora w kostkę oraz oliwki na pół. Na łyżce oleju obsmażamy je wraz z przyprawami, po czym dolewamy wino i czekamy aż zawrze.


Mięso przerzucamy do garnka z grubym dnem (najlepiej płaskiego, wtedy mięso dochodzi równomiernie) dodajemy cebulę, mix pomidorowy oraz 1,5 szklanki wody. Całość dusimy na wolnym ogniu mieszając co pół godziny i w razie potrzeby dolewając wodę. Czas duszenia należy dostosować do mięsa, powinno być miękkie i delikatne. Moje duszenie trwało ok 2,5h. Gulasz najlepiej komponuje się z kaszą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz