Dziś pomysł na aromatyczną karkówkę pachnącą miodem, czosnkiem i jabłkami ;) W pół godziny bez sztucznych mixów czy woreczków :)
500g karkówki
łyżka oleju
½ szklanki soku jabłkowego
½ szklanki wody
Marynata
łyżka miodu
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka cury
łyżeczka czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy na
cienkie plastry i lekko rozbijamy, a następnie dokładnie smarujemy marynatą i
wkładamy na minimum 1h do lodówki.
Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzewamy olej. Układamy
na niej plastry karkówki i obsmażamy z obu stron.
Następnie podlewamy całość
połową soku z wodą i prużymy kilka minut. Czynność tę powtarzamy po odwróceniu
mięsa.
I tak oto, małym kosztem zarówno czasu jak i pieniędzy mamy na prawdę pyszny obiad.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz